dijous, 26 de desembre del 2013

DIFERÈNCIES ORAL-ESCRIT I RELACIÓ ENTRE ELLS.

DIFERÈNCIES.

Diferències contextuals : Són les característiques que tenen a veure amb el conext .
  • És una comunicació acústica-efímera en un temps real i que es van produint al mateix moment.
  • Comunicació unidireccional , emissor-receptor comparteixen espai físic i temps determinat. Interacció visual i emotiva.

CO ( Canal oral )  : Canal auditiu , receptor percep succesivament , comunicació espontànea-immediata-efímera, utilitza codis no verbals , interacció entre emissió i text , context extralingüístic.

CE ( Canal escrit ) : Canal visual superior a l'auditiu , receptor percep simultàneament, comunicació elaborada-diferida-duradora, molts pocs codis no verbals, no interacció , context poc important.


Diferències textuals : Són les característiques que trobem en un text o discurs.
  • Forma i parla una persona - monologada.
  • Informativa , planificada i de tema especialitzat, tenir espontaneïtat i improvisació.
  • Repetitiu i amb una intervenció dels llenguatges no verbals ( gestos , mirades , velocitat, ritme...)

Adequació : És el grau d'adaptació d'un discurs a la seva situació comunicativa , tenint en compte l'interlocutor i el propòsit o l'objectiu.

CO : Procedència dialectal, formalitat baixa i propòsits subjectius.
CE : Estàndard , formalitat alta i temes específics.

Coherència : És la propietat del text que selecciona la informació rellevant o important . Estableix una relació lògica i no contradictòria entre les diferents parts d'un discurs. Important tenir en compte l'estructura lògica del text.

CO : Selecció menys rigurosa de la informació més redundant, estructura oberta ( interacció) , estructura poc esteriotipada.
CE : Informació rellevant i menys redundant , estructura tancada i esteriotipada.

Cohesió : Conjunt de relacions o vincles de significat que s'estableixen entre diferents elements o parts que permeten al lector interpretar aquest text amb eficàcia. Tipus : 
Locució,preposició, adverbi, signes de puntació, conjuncions, el·lipsis de subjecte.

CO : Menys gramatical , més elements paralingüístics , força codis no verbals , referències exofòriques .
CE : Més gramatical , menys elements paralingüístics , pocs codis no verbals , referències endofòriques.

La gramàtica, pot ser de : 
Fonologia 
Morfologia
Sintaxi 
Lèxic

RELACIÓ.

Tal i com defensava Gerard Vigner i posteriorment Leonard FM Scinto , hi ha una relació entre el canal oral i el canal escrit . Gerard Vigner , ho analitza des de l'òptica de la didàctica de la llengua , ell creu en l'utopia de l'existència d'una llenguatge universal . I d'altre banda , Scinto creu que la comunicació oral és més primordial . 

La meva opinió es que aquests dos canals de comunicació són importants i fonamentals per expressar les nostres inquietuds , donar punts de vista diferents , valorar i criticar constructivament ... sobretot en la societat en la que vivim .Totes aquestes condicions, no es podrien fer realitat sense una relació entre el canal oral i l'escrit.
També m'agradaria destacar que sobretot el canal oral es treballa poc a les nostres escoles , la utilització de codis no verbals , com per exemple la gestualitat són molt importants a l'hora de parlar en públic . És a dir , el domini d'aquests dos canals , assegura una comunicació fluida i sense entrebancs.
D'altre banda , el canal escrit molts cops es treballa exclusivament amb els dictats . Des d'aquí proposo fer més redaccions ( per fomentar més la imaginació ), més entrevistes , treballs d'investigació i menys dictats (fer-ne, però no un cada dia de classe).

A MÉS A MÉS...
Per a més informació sobre les diferències que hi ha entre un canal i l'altre us deixo aquest link :




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada